Der findes efterhånden mange apps til arkitekten og landskabsarkitekten, og her er nogle af mine favoritter, store som små.

Med disse apps er du godt rustet i marken, og såvel på kontoret. Din smartphone eller tablet blive en skitseblok, et opslagsværk, en præsentation og et opmålingsværktøj på én og samme tid. Særligt de videnstunge apps, hvor store ‘vidensbanker’, som universiteter og museer, går sammen med computerudviklere, og skaber nye digitale værktøjer lader til at se lyset. Museer og universiteter ligger inde med kæmpe analoge og digitale biblioteker, som kan være til stor nytte for mange, men det er ikke altid at de kommer ud til fagfolk og nysgerrige sjæle.

Den første app er til landskabsarkitekten, og den er gratis: Leafsnap – An electronic field guide (iPhone)

Et blad-genkendelses-værktøj der er nyttigt ude i marken. App’en er baseret på et imponerende datasæt og viden fra Natural History Museum (UK-app), Columbia University, the University of Maryland, and the Smithsonian Institution (US-app)

Leafsnap: A Computer Vision System for Automatic Plant Species Identification

Leafsnap app

Alt data er udarbejdet af forskere, studerende og materialet er lagt til rådighed for alle:

To promote further research in leaf recognition, we are releasing the Leafsnap dataset, which consists of images of leaves taken from two different sources, as well as their automatically-generated segmentations:

  1. 23147 Lab images, consisting of high-quality images taken of pressed leaves, from the Smithsonian collection. These images appear in controlled backlit and front-lit versions, with several samples per species.
  2. 7719 Field images, consisting of “typical” images taken by mobile devices (iPhones mostly) in outdoor environments. These images contain varying amounts of blur, noise, illumination patterns, shadows, etc.

The dataset currently covers all 185 tree species from the Northeastern United States.

Det fulde datasæt kan downloades her, med alt billedemateriale fra både før og efter blad-billederne er behandlet. Det er meget imponerende og flot at det bliver lagt ud til fri afbenyttelse.

Med en app som leafsnap ses de første skud på stammen for at landskabsarkitekter kan komme med på BIM-tankegangen og få optimeret nogle processor i den projekterende fase. Der er et stort potentiale, som kræver at redskaberne udvikles, så BIM processen ikke bliver en barriere, men en hjælpende hånd, og Leafsnap har et stort potentiale.

Download app på itunes


Et andet interessant og mere legende værktøj er fra The Algorithmic Beauty of Plants og hedder TreeSketch 3.0 (gratis, iPad)

Slip din indre gartner løs og modellér træer i alle mulige afskygninger. TreeSketch er et genialt, tegne og visualiseringsværktøj, hvor det kun er fantasien der sætter grænsen. App’en kan eksportere, i .Fbx (motionbuilder), som derefter kan bruges i Rhino, 3ds max etc, til en rendering. Det er imponerende så mange parametre man kan skrue på, for at tegne lige netop dét træ man gerne vil have.

At hele tegnearbejdet foregår iPad’en kan være smule begrænsende for om man får det brugt, men det kræver vel blot tilvending. Ipad’en bliver i takt med flere nye apps til arkitektfaget, i større og større grad udviklet til en moderne digital skitseblok.

Treesketch 3.0 er udviklet af Biological Modeling and Visualization research group, der ledes af professor Przemyslaw Prusinkiewicz fra afdelingen fra Computer videnskab, fra Calgary Universitet. BMV gruppen studerer planter gennem modellering, simulering og visualiseringer, og har lagt et væld af andre interessante studier (papers) op på deres hjemmeside.

Download app’en i itunes ( Ipad )


BIMx – Præsenation af BIM-modeller fra ArchiCAD på din tablet eller smartphone, af Graphisoft (Android + IOS)

En smart app der både fås i en gratis og en betalingsversion, og kan køre på både IOS og Android. App’en minder på sin vis minder om før omtalte CL3VER, men denne gang ligger interface i en app, som foregår på tablet eller smartphone. Den er udviklet af Graphisoft og fungerer derfor også kun til ArchiCAD (Graphisofts BIM-program)

Download app’en i Itunes store

Download app’en i Google play


Room scan – optegn rummene i boligen uden brug af måleinstrumenter (IOS, gratis / betalingsversion)

En lille, men imponerende gratis app, der kan hjælpe med at optegne rummene til projektet. Ved hjælp af kameraet, gyrometret og tid måler telefonen dine bevægelser rundt i rummet, og optegner derved rummets dimensioner. Det virker overraskende godt!

Download app’en i Itunes store


myPANTONE app – Skab dine egne farvepalletter baseret på 2058 farver fra Pantone (koster 80kr)

Find pantone-farver (sRGB) fra dit eget foto-album. Har du nogle flotte reference billeder på telefonen, kan du let finde pantone farvekoderne og sende dem videre til brug i eksempelvis Adobes programmer. App’en koster godt nok 80 kr, men så får du også hele Pantone kollektionen med dig på din smartphone.

!! OBS !! Virker kun på nyere mobilskærme, hvor farvegengivelsen sRGB er 100% dækket. Du kan læse mere om, hvilke skærme der lever op til dette på Displaymate (iPhone 6, iPhone6 plus, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Note 4 og sikkert mange flere)

For at forstå forskellen på skærmenes farvegengivelser har jeg kigget på Graphicbrain’s artikler, der kender enormt meget til dette område.

De tester vigtigheden af at have en god skærm på mobilen, der kan gengive farverummet sRGB korrekt. Jeg tror mange ofte er blevet frustrerede over at skærmens (også computerskærmen) og de printede farver ikke stemmer overens. På billedet nedenfor er vist iPhone3s farvegengivelse af pantone 37-5-1 C, sammenlignet med den printede ‘Pantone GoeGuide’, og det er tydeligt at disse ikke stemmer overens. Iphone3 skærmen er simpelthen ikke god nok, og kan derfor ikke bruges sammen med denne app, da resultatet vil være helt anderledes end det forventede. Hvis du allerede er indehaver af den printede farvepalette “Pantone Goe Guide“, kan du jo passende sammenligne farven fra din smartphone skærm med den printede udgave, og se om de stemmer overens.

RTEmagicC_2009_10_VIGC_myPANTONE_iPhone3G_GOEguide_500px.jpg

© Graphcisbrain

Så har du fat i en af de nyere smartphones, er denne app rigtig interessant.

Med Pantones GoeGuide, er farvekoderne, udover deres unikke nr (37-5-1-C), gengivet i sRGB (ikke AdobeRGB – her er der også stor forskel, se illustration nedenfor). Det er derfor vigtigt at mobilskærmen dækker sRGB farveområdet 100%. I myPantone-app’en opgives sRGB koden, og det er her App, Pantone GoeGuide og din printer for alvor kan samarbejde, så dit arbejder bliver printet som du ønsker det.

PantoneGoe_photo_comparison

© Graphcisbrain

App’en er, som sagt, for rigtig mange smartphones ubrugelig og lever ikke op til formålet, da skærmene simpelthen er for ringe. Men er du med på den teknologiske frontlinje, vil denne app være et nyttigt redskab for den grafiske del af faget. Problemet med skærmen vil jo nok blive udfast mere og mere i takt med at skærmene på telefonerne bliver bedre og bedre. Potentialet er helt klart til stede.

Download app’en i Itunes


iRhino 3D (30,-) / Droid for Rhino (15,-) – Tag dine 3D modeller med dig overalt vha. din tablet eller smartphone

rhinopåtablet

Både Droid Rhino og iRhino 3D er interessante bud på en præsentation af din 3Dmodel ( denne gang begrænset til Rhino). Dog vil jeg endnu engang nævne CL3VER og SimLAB, der begge er bedre og mere anvancerede værktøjer med samme formål. Er du alligevel nysgerrig efter at afprøve Droid Rhino og iRhino 3D kan de downloades her:

Download app’en i Itunes Store

Download app’en i Google play


Waze Social GPS – Smart maps – Bliv guidet af andre personer der befinder sig i det samme område som dig selv. Den ultimative forbindelse på farten.

Fremtidens ‘brugerinddragelse’ – NU LIVE!

Waze er verdens største trafik- og navigationsbaserede fællesskab. Tilslut dig andre trafikanter i dit område og del i realtid trafikinformation for både at spare tid, penge på benzinen og gør din daglige pendlertur mere effektiv.

Jeg kunne ikke lade være med at tage denne app med, selvom det er begrænset hvad app’en tilbyder til arkitekter og planlæggere :). Jeg synes blot at tankegangen og idéen er meget interessant. Med udgangspunkt i ‘live-tilbagemelding’, begynder vi at bevæge os over i en form for ‘Augmented reality‘. I tilfældet med Waze foregår det hele stadigvæk på den traditionelle skærm, men du får informationer fra de andre biler på motorvejen, LIVE, og når du fysisk passerer dem, ved du reelt set, hvem der sidder i de andre biler ( i hvert fald deres brugernavn på waze).

Denne tankegang er både skræmmende og interessant. Den har et kæmpe uudforsket potentiale ift. sociale relationer og interaktioner i byen. Forestil dig at du gerne vil spille streetfodbold i parken, men mangler et par ekstra spillere. Du har smidt ‘eventet’ ind i ‘augmented reality’-verdenen, og de personer der befinder sig lige i nærheden kan derved se din forespørgsel poppe op, og wupti så har du måske et par ekstra spillere der tjekker ind i løbet af kort tid.

App’en kan hentes til både Android, IOS og Windows phone.

Download app’en i Itunes store

Download app’en i Google play

Download app’en i Windows store


Også derfor vil jeg smide den sidste app på banen, nemlig WikiTude – worlds first augmented reality platform

Et samarbejde mellem ‘anmeldelses-opslags-apps’ (Yelp, Trip advisor, Twitter og hotels.com), der alle er med til at udvide den fysiske verden, med informationer om det pågældende sted du befinder dig, er denne app et første skridt mod Augmented reality, som alle kan opleve. Det handler om informationer, og om lave et interface der faciliterer og visualiserer alle informationer på en overskuelig vis. Det er helt sikkert tilfældet med WikiTude. Det er i hvert fald et første skridt på vejen. Sjovt og lærerigt.

Download app’en i Itunes store

Download app’en i Google play