I Aalborg har man taget initiativ til projekterne ”Out in the Open” og „We Aart,“ der blev sat i søen i 2014. Projekterne går ud på at udsmykke byens mange gavle og grå ensartede facader, og bruger altså et baggrundslærred der er at finde rundt om i alle større byer. Aalborg formår at sætte kulør på byen, med flotte og farverige kunstværker, og fortæller samtidig historien om transformationen fra industriby til kulturby. Det er et forsøg på at få kunsten spredt ud til alle, så alle får glæde og gavn af den. På samme tid vækkes de mange kedelige facader til livs. Måske denne tankegang, om at udskifte de grå facader, skulle indtænkes som en væsentlig del af billige arkitektur projekter, hvis det alternative resultat altså ender med grå betonfacader.

Generelt  er vægmalerier en gammel tradition, der i f.eks. Rusland har haft en stor betydning i bybilledet. Vægmalerier er blevet brugt både politisk, kommercielt og som kunstart, og går i dag ind under kategorien street art. De findes i både store og små udgaver, som små indslag for den opmærksomme, eller som kæmpe malerier der dækker hele gavle.

Efter min mening vil street art kunne bringe glæde i alle byer de måtte indfinde sig i. Facader og gavle der ellers ville stå ubrugte og triste hen, vil på en grå og kold efterårsdag i oktober, kunne vække et smil og give en varme til byrummet.

hp-kulørt3

HP-kulørt

”Out in the Open” og „We Aart,“ består også af en app, “street art Hunter“, der kan hjælpe til at udforske og finde kunstværkerne.

Projekterne kan desuden findes her:

ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url